Stanovnici “grada pod Marjanom” s puno ponosa će vam reći kako je njihov grad “najlipši na svitu i okolici” i o tome s njima nemojte polemizirati jer tisućljetni Split vedra duha uvjerit će vas u to bez sumnje! Ovaj vječno mlad grad sa oko 300 tisuća stanovnika koji mu daju topli mediteranski temperament živi svojim urbanim ritmom već 1700 godina, sa srcem u Dioklecijanovoj palači i dušom koja vas dočekuje raširenih ruku. Grad je pod zaštitom UNESCO-a i upisan je u registar Svjetske kulturne baštine.

Položaj i prirodni uvjeti

Grad Split smjestio se u najtoplijem području sjeverne obale Sredozemlja, u samom središtu Jadranske obale i u neposrednoj blizini rijeka Jadro i Žrnovnica koje ga već 1700 godina opskrbljuju vodom. Njegova blaga klima sa 2700 sunčanih sati godišnje, pretvara ga i usred zime u oazu u kojoj se u zavjetrini može uživati u suncu. Industrijski, sveučilišni i gospodarski centar regije, svoju “zelenu dušu” čuva na brdu Marjan smještenom na zapadnom djelu poluotoka, gdje park-šuma nadomak grada pruža ugodu mirnih i od gradske buke sačuvanih šetnica pod borovima uz more.

Povijesni naziv Splita

Grad Split je kroz povijest više puta mijenjao svoj naziv. Tako ga nalazimo kao Aspalathos/Spalatos (grč.), Spalatum (lat.), Spalato (tal.), Spljet, Split. Podrijetlo imena se izvodi od biljke brnistre (žuke) koja ovdje raste u izobilju. Naime grčki naziv za brnistru je aspalathos. To je jedna teorija, a po drugoj teoriji; ime je nastalo od latinske riječi, kao uvećanica za palaču – tj. “palačetina” ili iz “spalato”=palačica, mala palača (tal.).

Car Dioklecijan

Prvi stanovnik splita bio je car Dioklecijan koji je baš u toj pitomoj uvali odlučio oko 293. godine poslije Krista sagraditi raskošnu carsku vilu od oko 30 tisuća metara četvornih u koju se povukao nakon odlaska s trona rimskog imperatora. Burna stoljeća nakon toga od vile su učinila grad u koji su prvi ušli stanovnici obližnje Salone u bijegu pred Avarima i Slavenima. Kroz povijest;u gradu koji je rastao izvan zidina palače izmjenjivale su se mnoge vlasti od hrvatskih kraljeva u 10. stoljeću, preko mađarske i venecijanske administracije, do francuskih vladara i Austro-ugarske monarhije. Burna prošlost ostavila je svoje tragove sjedinjene u svakodnevici grada koji je uvijek kročio – naprijed, ostajući centar ovog dijela obale do današnjih dana.

Opći podaci o gradu Splitu
Broj stanovnika Površina km2 Poštanski broj Službene stranice
188 694 79,33 21000 Grad Split
Prosječne mjesečne temperature
Siječanj 7.0°C
Veljača 7.8°C
Ožujak 10.5°C
Travanj 14.8°C
Svibanj 18.5°C
Lipanj 22.5°C
Srpanj 25.6°C
Kolovoz 24.8°C
Rujan 20.9°C
Listopad 16.8°C
Studeni 11.8°C
Prosinac 8.1°C
Klimatološki podaci
Prosječna zimska temperatura 9°C
Prosječna ljetna temperatura 25°C
Broj sunčanih sati godišnje 2700